Særnamsmannsfunksjonen

Hvem kan få denne modulen og krav

Dette er kun aktuelt for norske kommuner.

For å bruke særnamsmannsfuniksjonen, må du ha logget deg på med to faktor-autentisering først.

Kommunen må ha delegert API-er til Kapitalkontroll.

Ta kontakt med support på 22 12 00 77 eller support@kapitalkontroll.no om dere ikke har denne modulen.

Oversikt over særnamsmannsmodulen

Gå inn på den konkrete saken og klikk Særnamsmann tiltak i venstremenyen. Skyldneren må være registrert med fødselsnummer 11 siffer.

Man vil se dette bildet:

Topplinjen har 5 valg:

• Inntekter
  • Eiendeler
  • Utleggsdatabase
  • Lag / Rediger / Slett tiltak
  • Sak

De tre første valgene gir informasjon om skyldners inntekts, formuesforhold og registrerte anmerkninger i utelggsdatabasen.

Inntekter

Her vises lønns- og pensjonsinntekter for de siste 6 måneder. Helt til høyre står netto lønn.

Eiendeler

Her får du en oversikt over formuesgoder skyldner har oppgitt på siste selvangivelse. Husk at SKD ikke har API som får med alle skattytere i Norge i oversikten. I dag mangler ca. 1,2 millioner skattytere. Dette innebærer at skyldner kan ha formuesgoder det kan tas utlegg i, selv om de ikke er vist her. Husk også at alle formuesgoder ikke er oppgitt i selvangivelsen. Saksbehandlers lokalkunnskap må derfor også brukes.

Utleggsbase

Her finner du en oversikt over alle utlegg som er registrert i utleggsbasen. Dersom det ikke vises data her har skyldner ingen registrerte utlegg.

Forkortelser

Type

• ITU = Intet til utlegg
  • UTT = Utleggstrekk
  • UTP = Utleggspant

Status / Tidsrom

• GLR = ingen dato. Brukes ved intet til utlegg eller pant
Valget Lag/rediger/slett tiltak:

Her finner du fire nye valg i en ny menylinje.

Sletteknapp for utlegg/trekk nedlagt fra KK2

I bildet over den nye menylinjen, finner du en sletteknapp til venstre for utlegget du er inne i. Knappen gir deg mulighet til å slette utlegget fra utleggsbasen. Knappen gjelder kun for sletting fra utleggsbasen og løsøreregisteret. Sletting fra f.eks. grunnboken må skje manuelt med eget brev til Kartverket i tillegg til å trykke på knappen for sletting i utleggsbasen.

Bildet som fremkommer:

Valget trekk:

I venstre kolonne:

Her finner du tabellen for kalkulasjon av trekkets størrelse.

I arbeidsinntekt netto ligger preutfylt inntekt fra siste måned. I feltet livsoppholdskostnader Voksne er det preutfylt kostnader for en og i henhold til forskrift for livsoppholdssatser. Begge felter er redigerbare, både antall og beløp. De øvrige felter er ikke fylt ut og må fylles ut av saksbehandler etter den saksbehandling han som namsmann må gjøre. Tabellen vil så summere opp og beregne høyeste trekkbeløp ut i fra de tall saksbehandler har regstrert inn.

Midtre kolonne:

Her finner du valg for fastsetting av trekket.

• Krav: Her står skyldig beløp.
  • Antall enheter og måneder henger sammen. 1 måned vil si hver måned. 2 måneder vil si hver andre måned. Du kan også velge uker og dager i steden for måneder. 1 uke vil da si hver uke og 2 uker vil si hver andre uke.
  • Velg en arbeidsgiver: Fra dropdown-menyen kan velge arbeidsgiver fra opplysningene som er gitt under Inntekter. Du i kan stede velge en annen arbeidsgiver ved å legge inn organisasjonsnummer til arbeidsgiveren. Her kan du også legge inn et undernummer for en arbeidsgiver. Nummeret du legger inn må være registrert i Brønnøysundregisteret, fordi KK2 sjekker om det er et eksisterende nummer og legger inn navn og adresse på arbeidsgiver.
  • Velg dato for oppstart i kallenderbildet som kommer opp når du klikker deg inn i datofeltet.
  • Legg deretter inn trekkbeløpet og KK2 vil beregne antall trekk.

Høyre kolonne:

Fire felter skal fylles ut:

• Avholdt tid og sted: Skriv tidspunkt og hvor trekket ble avholdt.
  • Prioritet: Skriv DL. §2-8,e
  • Namsbok tekst: Tekst som beskriver saksbehandlingen og vurderingen saksbehandler har tatt som namsmann. Eksempelvis må det skrives hvor mange som er i husstanden, noe om bokostnader og hvis man har godkjent andre utgifter må det fremkomme hvilke det er. Dersom man avviker standard satser for livsopphold, må det begrunnes.
  • Tilstede: Navn på saksbehandler som har utført namsmannsoppgaven.

Nedenfor velger du hvordan oppgjøret skal innbetales ved å huke av for ett av valgene.

To avsluttende valg:

• Opprett UTT og send til UB: KK2 oppretter SNAM-tiltak på saken som er namsboken som skal sendes til skyldner. Den vil komme opp i SvarUt administrasjonen og kan sendes derfra.  Hvis kommunen ikke har SvarUt, må tiltaket sendes manuelt. KK2 lager skyggesak på arbeidsgiver og PLTS med trekkplan. Dette er påleggstrekket som skal sendes til arbeidsgiveren.
  • Arkiver: Her kan du arkivere men ikke sendt utleggstrekket. KK2 har opprettet SNAM-tiltak, namsboken, i skyldners sak. Når du er klar til å fredigstille trekket, går du inn på skyldners sak, klikker på dokumentkoden SNAM, fullfører det som eventuelt mangler og så klikker Opprett UTT og send til UB.

Endring av trekk:

Trekket endres ved å gå inn på saken, klikke på SNAM-koden på tiltaket. Du får nå opp særnamsmannsfunksjonen for dette tiltaket og kan redigere. Du lagrer endringene ved å klikke på Opprett UTT og send til UB. SNAM-tiltaket på skyldners sak og PLTS til arbeidsgiver på skyggesaken, redigeres og er klare for ny utsendelse. Endringen oppdateres i Utleggsbasen. En redigering vil bare gjelde dette tiltaket og denne arbeidsgiver. Du kan ikke bruke redigeringsfunksjonen dersom du skal endre trekket til å gjelde ny arbeidsgiver må du lage trekket på nytt via Særnamsmannsfunksjonen i venstremenyen på hovedsaken.

Trekket nedlegges med en sluttdato. Når den sluttdatoen er nådd vil UB automatisk slette anmerkningen fra utleggsbasen.

Valget utlegg:

Du får et nytt saksbehandlerbilde:

Venstre kolonne:

• Velg Kategori: Type utleggsobjekt velges fra drobdownmenyen.
  • Velg objekt: Du kan velge et formuesgode fra opplysningene gitt av SKD fra selvangivelsen. Dersom formuesgodet ikke er fra selvangivelsen, må saksbehandler som namsmann spesifisere det i feltene nedenfor. Feltene tilpasser seg kategori formuesgode som er valgt.

Høyre kolonne:

• Avholdt tid og sted: Skriv tidspunkt og hvor utleggsforretningen ble avholdt.
  • Prioritet: Fylles ikke ut.
  • Namsbok tekst: Tekst som beskriver saksbehandlingen og vurderingen saksbehandler har tatt som namsmann. Eksempelvis må det begrunnes hvorfor et formuesgode er valgt som utleggsobjekt, dersom skyldner ikke er registrert eier av det.
  • Tilstede: Navn på saksbehandler som har utført namsmannsoppgaven.

To avsluttende valg:

• Opprett UTP og send til UB: KK2 oppretter SNAM-tiltak på saken som er namsboken som skal sendes til skyldner.  Den vil komme opp i SvarUt administrasjonen og sendes derfra. Hvis kommunen ikke har SvarUt, må tiltaket sendes manuelt.
  • Arkiver: Nå har du arkivert, men ikke sendt namsboken. KK2 har opprettet SNAM-tiltak, namsboken, i skyldners sak. Når du er klar til å sende utleggsforretningen, går du inn på skyldners sak, klikker på dokumentkoden SNAM, fullfører det som eventuelt mangler og så klikker Opprett UTP og send til UB.

Endring av utlegget:

Utlegget endres ved å gå inn på saken, klikke på SNAM-koden på tiltaket. Du får nå opp særnamsmannsfunksjonen for dette tiltaket og kan redigere. For å lagre og sende til utleggsbasen, klikker du valget for det, jfr. Ovenfor.

Valget intet til utlegg:

Her er det kun en kolonne.

Fire felter:

• Avholdt tid og sted: Skriv tidspunkt og hvor utleggsforretningen ble avholdt.
  • Prioritet: Fylles ikke ut.
  • Namsbok tekst: Tekst som beskriver saksbehandlingen og vurderingen saksbehandler har tatt som namsmann.
  • Tilstede: Navn på saksbehandler som har utført namsmannsoppgaven.

To avsluttende valg:

• Opprett ITU og send til UB: KK2 oppretter SNAM-tiltak på saken som er namsboken som skal sendes til skyldner. Den vil komme opp i SvarUt administrasjonen og kan sendes derfra.  Hvis kommunen ikke har SvarUt, må tiltaket sendes manuelt..
  • Arkiver: Nå har du arkivert, men ikke sendt namsboken. KK2 har opprettet SNAM-tiltak, namsboken, i skyldners sak.  Når du er klar til å sende utleggsforretningen, går du inn på skyldners sak, klikker på dokumentkoden SNAM, fullfører det som eventuelt mangler og så klikker Opprett UTP og send til UB.
Valget dokument vedlegg:

Dokumenter som hukes av vedlegges i forsendelsen til Utleggsbasen.

Sikkerhetsventil for alle valgene:

Det er ikke mulig å lage nytt utlegg på samme sak før etter en periode på 14 dager fra første utlegg.  I denne perioden vil nye utlegg oppfattes av KK2 som redigering av eksisterende tiltak.

Sak

Dette er visning av saken fra Særnamsmannsfunksjonen. Klikk her for å se saken uten å gå ut fra modulen.

Ved nedleggelse av trekk kan man beregne renter frem til trekkets sluttdato. Les om dette på Renter frem i tid.