Skyggesak

Samskyldner og Skyggesak

Samskyldner og skyggesak henger sammen og må sees i sammenheng. Denne funksjonaliteten brukes dersom man skal forfølge en annen enn hovedskyldner. Dette kan for eksempel være tilfelle dersom man skal kreve betaling av ektefelle for barnehageavgift for felles barn eller har krav mot andre hjemmelshavere i en eiendom.
Samskyldneren må opprettes og blir da ny skyldner på saken. Deretter må man opprette en skyggesak for å få en sak mot samskyldneren.

Opprett Skyggesak

Skyggesak opprettes her, både samskyldner og skyggesak opprettes i en handling.

Velg først samskyldnertype. Ved samskyldner, kan du søke på navn eller debitornummer (reskontronummer) og KK2 vil foreslå mulige samskyldnere. Velg den som passer, dersom ingen passer må du registrere inn ny samskyldner. Når du klikker opprett skyggesak lager KK2 samskyldner og skyggesak.

Skyggesaken fremkommer i eget kort på saken.

Fyll inn, og trykk på «Opprett Debitor og Skyggesak». Husk å velge Samskyldnertype. Det er tre å velge blant:

1. Hjemmelshaver: Brukes dersom samskyldner er medeier eller hjemmelshaver i fast eiendom som skal begjæres tvangssolgt, eller er samskyldner i forbindelse kommunale avgifter.
  2. Arbeidsgiver: Brukes dersom samskyldner er arbeidsgiver og det skal nedlegges eller registrere utleggstrekk
  3. Medskyldner: Brukes i alle andre tilfeller.

Hvis alt gjøres riktig vil det være synlig på sakslisten at saken har en skyggesak.

NB! KK2 legger skyggesaken i samme saksgang som hovedsaken og starter med første tiltak, normalt inkassovarsel.  Dersom det er samskyldnertype er Hjemmelshaver vil KK2 kun lage 4-18 varsel.   Dersom du ønsker annet tiltak eller saksgang må dette endres manuelt.  KK2 legger skyggesaken i samme saksgang som hovedsaken, denne kan du endre. Velger du samskyldnertype Arbeidsgiver produserer KK2 dokumentet PLT.

Oppheve skyggesak

Hvis du ønsker å oppheve en skyggesak må du gå inn på skyggesaken og skyggesaksfanen. Her finner du knappen opphev skyggesak.

Trykker du på knappen kobler skyggesaken seg fra hovedsaken. Det blir kun liggende gebyrer på tiltak produsert i skyggesaken. De kan du ettergi, eller du kan avslutte saken manuelt ved å sette avsluttetdato under genereltfanen.

Er saken under behandlingsterskelen vil saken avsluttes i nattkjøringen. Lag notat om hva du har gjort. Dette er manuell saksbehandling.

Overdekket skyggesak eller hovedsak

Hvis det gjøres en full innbetaling på hovedsak kan det fremkomme som en overdekning på skyggesak da skyggesak kan ha lavere gebyrer enn hovedsak, eller motsatt. Da kan du oppheve skyggesaken og håndtere eventuelle gebyrer på skyggesakene. Enten om de skal innfordres eller om de skal ettergis.

Skal de innfordres må du manuelt legge til fordringen fra hovedsaken og innbetalingen av hovedstolen før du fortsetter innfordringen av eventuelt restkrav på samskyldner.

Omkostninger fra hovedsak

Ved opprettelse av skyggesak vil hovedsakens gebyrer ikke bli med. Man kan ikke pålegge en ny debitor å betale innfordringskostnadene mot en annen debitor. Dersom du ønsker å ha med omkostninger fra hovedsak kan du gå inn på avdragsfanen i skyggesaken og huke av for at du ønsker omkostninger fra hovedsak.

Dersom saken gjelder en kommunal avgift og du har valgt Hjemmelshaver, jfr. ovenfor, vil omkostningene komme med fordi de er omfattet av panteretten i eiendommen.

Saksgang på skyggesak

Ved oppretting av skyggesak får skyggesaken samme saksgang som hovedsaken. I noen tilfeller kan det passe dårlig. Saksbehandler må korrigere slik at saksgangen blir riktig.
Ved utleggstrekk vil KK2 som default velge legalpantekrav som saksgang. Det stemmer ikke. Man har ikke legalpant overfor arbeidsgiver. I disse tilfeller må saksgangen endres hver gang, eksempelvis til manuell saksgang. Dersom man ikke endrer kan det medføre at KK2 motregner i arbeidsgivers til gode skatt. Det blir feil.

Håndtering ved bokføring

I KK2 blir innbetalingen godskrevet på skyggesak og hovedsak. Skyggesaken speiler hovedsak så innbetalingen vises i begge sakene. KK2 Agenten mottar ved innlesing av OCR-fil hvilken skyldner som har betalt. Denne skyldnerens identitet (kundenummer) er hovedskyldners identitet. Navnet på samskyldner blir sendt tilbake til KK2 Agenten, men det er kun kundenummeret som blir brukt av regnskapet. Og nå skal det da altså bli hovedskyldners kundenummer i regnskapet og beløpet legger seg på hovedskyldners reskontro.